Trabzon Beşikdüzü hangi boydan?
Karadeniz bölgesinde yaşayan Çepniler ağırlıklı olarak Sünni mezhebe mensuptur. Giresun ve Ordu’nun tamamı; Trabzon’un Beşikdüzü, Şalpazarı, Tonya, Çaykara; Gümüşhane’den Kürtün (Kürtün-i Bala); Rize Merkez, İkizdere, Kalkandere; Çepniler ağırlıklı olarak Samsun’un Canik ilçelerinde yaşamaktadır.
Beşikdüzü Türk mü?
Ağızdan ağıza aktarılan otantik geleneklere göre bölge halkı, 13. ve 14. yüzyıllarda Doğu ve Güneydoğu Anadolu’dan gelen Türkmen boylarının torunlarıdır.
Trabzon hangi boydan gelir?
Fatih Sultan Mehmet döneminde, Oğuzların Avşar boyuna mensup Karamanoğulları’ndan Türkmenler ve Halep-Irak bölgesinden Türkmenler de Trabzon’a yerleşmişlerdir. Bu dikkat çekicidir. Hem Hristiyan Kuman-Kıpçak Türkleri hem de Çepni Türkleri, Doğu Karadeniz bölgesinin Türk yurdu haline gelmesinde etkili olmuştur.
Beşikdüzü nereden ayrıldı?
Beşikdüzü bir süre Şarlı ismiyle Görele ilçesine bağlı kaldı. Ayrıldıktan sonra il merkezi Trabzon’a bağlandı.
Çepniler laz mıdır?
Laz halkıyla hiçbir ilgisi yok. Çünkü “Geldim” kelimesi Lazcada “komopti” anlamına geliyor. Karadeniz bölgesine yerleşen Türk kabilesi genellikle Çepni’dir. Çepni halkı 1461’den çok önce Karadeniz’e geldi, ancak doğu Karadeniz’e doğru ilerlemeleri biraz zaman aldı.
Çepni Türkleri kimlerdir?
Çepniler, Oğuz Türklerinin 24 kabilesinden biridir. 1071’deki Malazgirt Savaşı’ndan sonra, Çepni Türkmenleri tarafından yönetilen Danişmendliler, Anadolu’nun kuzey bölgesinin fethini ele geçirdi ve başlangıçta Sivas’ı başkentleri yaptılar. Başkent daha sonra Niksar’a taşındı.
Beşikdüzünün eski ismi nedir?
Tarihçe. Antik bir yerleşim yeri olan Beşikdüzü, MS 1. yüzyılda Yaşlı Plinius tarafından Liviopolis adıyla bir liman kenti olarak anılmış, Osmanlı tahrir defterlerinde Livopolis adıyla, Evliya Çelebi tarafından ise Popoli adıyla bir subaşılık olarak kaydedilmiştir.
Trabzon Türk mü?
Trabzon, Osmanlı İmparatorluğu’nun dağılmasından sonra Kırım Türkleri tarafından da yerleşim yeri olarak seçilmiştir. 1923’te Yunanistan ve Türkiye arasındaki “nüfus mübadelesi” ile Rum nüfus bölgeye gönderilmiştir. Bazıları Müslüman olmuş, ancak zamanla Türk olmuşlardır.
Şarlı ne demek?
Şarlı isminin şehre “şehir” veya “vatandaş” anlamında verildiği varsayılabilir. Günümüzde, çevredeki kasaba halkı ve Beşikdüzü’nün 65-70 yaş üstü sakinleri bazen Şarlı derler. Ayrıca, “Şarlılı” sıfat ekine (-lı) bir (-lı) daha eklenerek de kullanılır.
Trabzonluların soyu nereye dayanır?
Trabzon İmparatorluğu’ndaki nüfusun çoğunluğunu, antik çağlardan beri bölgede yaşayan Kafkas kökenli Tzanlar (Lazlar) oluşturmaktadır. Bu durum, imparatorluğun çağdaş tarihçilerinin belgelerine de yansımış ve Trabzon İmparatorluğu “Tzaniti (Lazistan) Krallığı” olarak adlandırılmıştır.
Hangi boydan olduğumuzu nasıl anlarız?
T.C. Kimlik numaranız ve e-devlet şifreniz veya diğer güvenli kimlik doğrulama araçlarıyla adrese giriş yaptıktan sonra “Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü/Soy Bilgisi Sorgulama” servisi aracılığıyla soy belgenizi oluşturabilirsiniz.
Trabzon Rumları kimdir?
Pontus Rumları veya Karadeniz Rumları (Yunanca: Πόντιοι, Ελληνοπόντιοι Póntioi, Ellinopóntioi; Gürcüce: პონტოელი ბერძნე ი, Pontoeli Ber) dznebi), geleneksel olarak Pontus Alpleri’ndeki (Kuzey Anadolu Dağları) Pontus bölgesinde yaşayan etnik bir Rum grubudur. Karadeniz.
Trabzon Vakfıkebir laz mı?
Hayır değiller. Gerçek Lazlar Rize’nin Fındıklı, Ardeşen, Pazar ve Çamlıhemşin ilçelerinde ve Artvin’in Hopa, Arhavi ve Borçka ilçelerinde yaşarlar. Yaygın inanışın aksine, Trabzon halkı Laz değildir. Toplumda bu konuda yanlış bir algı vardır.
Trabzon Şarlı neresi?
Şarlı Yaylası, Trabzon ili Tonya ilçesine 23 kilometre uzaklıkta bulunan bir yayladır. Yayla, 35 kilometrekarelik bir alanı kaplamaktadır ve Kalınçam ilçesi sınırları içerisinde yer almaktadır. Yaylada hayvancılık yapılmaktadır.
Vakfıkebir soyu nereden gelir?
Trabzon’un fethinden sonra Osmanlı İmparatorluğu’nun çeşitli bölgelerinden gelen Türk boyları Vakfıkebir’e yerleşti. Gelen boylar yeni yerleşim yerlerini ele geçirip kültürlerini bölgeye getirdikçe Vakfıkebir çok kısa sürede Türk yurdu haline geldi.
Trabzon halkının kökeni nedir?
Trabzon İmparatorluğu’nun nüfusunun çoğunluğunu, çok eski çağlardan beri bölgede yaşayan Kafkas kökenli Tzanlar (Lazlar) oluşturmaktadır.
Beşikdüzü ismi nereden gelir?
1461 yılında Fatih Sultan Mehmet tarafından Osmanlı topraklarına katılarak Türk-İslam kültür sahasına giren Trabzon iline bağlı bir ilçe olan Beşikdüzü, adını güneyinde bulunan Beşikdağı’ndan almaktadır.
Karadenizliler hangi boydan?
Karadeniz’in bugünkü demografik yapısını ortaya koyan iki önemli göç hareketinden biri Çepniler tarafından gerçekleştirilip sonradan Kıpçaklar haline dönüşmüş, diğeri ise Karadeniz’e Kumanlarla birlikte hakim olan ve Kırım Hanlığı’nın başlıca unsurlarından biri olan Kıpçaklar tarafından gerçekleştirilmiştir.
Trabzonda hangi Türkler var?
Trabzon’da çeşitli Türk boyları yaşamaktadır. Şalpazarı ve Beşikdüzü başta olmak üzere Düzköy, Vakfıkebir, Akçaabat, Çarşıbaşı, Of, Sürmene ve Araklı’nın bazı köylerinde Çepniler yaşamaktadır ve Şalpazarı’nda Türkmen gelenekleri halen sürdürülmektedir.