4857 sayılı İş Kanunu 77 maddesi nedir?
İşverenler, çalışanların işyerlerinde alınan mesleki sağlık ve güvenlik önlemlerine uyup uymadıklarını sürekli olarak izlemelidir. Örneğin, yalnızca koruyucu ekipmanları bulundurmakla kalmamalı, aynı zamanda bir denetimden sonra kullanılmasını sağlamalı ve kullanmayanlara disiplin yaptırımları uygulayabilmelidir.
4857 sayılı İş Kanunu ne anlama gelir?
Bu Kanunun amacı, iş sözleşmesiyle işverenler ile işçilerin, çalışma şartları ve çalışma ortamına ilişkin hak ve yükümlülüklerini düzenlemektir.
4857 sayılı İş Kanunu 78. maddesi nedir?
Maddeye “yaş, cinsiyet veya özel durumları nedeniyle korunması gereken kişiler” ibaresi eklenerek, iş sağlığı ve güvenliği bakımından küçüklerin, kadın işçilerin, engellilerin ve sağlık durumu zayıf olanların korunmasına yönelik yeni kural ve hükümler getirildi.
4857 sayılı İş Kanunu 76 maddesi nedir?
1. Genel olarak. Vardiyalı çalışma, 4857 sayılı İş Kanunu’nun (“Kanun”) 76. maddesinin ikinci fıkrasında “işçilerin, işlerinin doğası gereği sürekli olarak, postalar halinde ve aralıksız olarak birbiri ardına yaptıkları veya postalar halinde nöbetleşe yapılan iş” olarak tanımlanmıştır.
4857 sayılı kanuna tabi çalışanlar kimlerdir?
Bu Kanun, 4 üncü maddede yazılı olanlar hariç olmak üzere bütün işyerlerine, faaliyet konularına bakılmaksızın işverenlere, işveren vekillerine ve bu işyerlerinin çalışanlarına uygulanır. İşyerleri, işverenler, işveren vekilleri ve çalışanlar, 3 üncü maddeye göre yayımı tarihine bakılmaksızın bu Kanun hükümlerine tabidir.
İşveren işçiyi hangi durumlarda işten çıkarabilir?
İş Kanunu’nun 25. maddesi, işveren açısından haklı fesih nedenlerini; sağlık sebepleri, ahlak ve iyi niyet kurallarına uymayan haller ve benzeri ve zorlayıcı sebepler olmak üzere üç başlık altında düzenlemektedir.
4857 sayılı iş kanuna göre işçinin sahip olduğu haklar nelerdir?
İş Kanunu’na göre temel çalışan hakları dört kategoride toplanabilir: Çalışanın emeğinin karşılığında ücret alma hakkı Eşit muamele hakkı İş sağlığı ve güvenliği çerçevesinde korunma hakkı Tazminat ve diğer haklar hakkı23 Ekim 2024
4857 sayılı İş Kanunu kaç saat çalışır?
AŞIRI ÇALIŞMA (Fazla Çalışma Tazminatı, Zorlayıcı Nedenlerle Fazla Çalışma, Olağanüstü Durumlarda Fazla Çalışma (İş Kanunu md. 41, 42 ve 43)) İş Kanunu’na göre bir işçinin normal haftalık çalışma süresi 45 saattir. Fazla mesai; haftada 45 saati aşan çalışmalardır.
İşveren işçiyi başka ilde çalıştırabilir mi?
İşveren çalışanı başka bir sektörde çalıştırmak isterse bu isteğini yazılı olarak bildirmelidir. Çalışan yazılı talebi 6 gün içinde kabul ederse herhangi bir usulsüzlük tartışılamaz.
4857 sayılı iş kanununun 74. maddesi nedir?
4857 sayılı İş Kanunu’nun 74. maddesi: “Kadın işçilerin doğumdan önce sekiz hafta ve doğumdan sonra sekiz hafta olmak üzere toplam on altı hafta çalıştırılmaması önem taşır. Çoğul gebeliklerde doğumdan önceki sekiz haftalık iş göremezlik süresine iki hafta eklenir.
25/2 maddeden işten çıkarıldım ne yapmalıyım?
Ancak bazı hallerde işveren, tazminat ödemekten kaçınmak amacıyla, 25/2. maddede yazılı haller gerçekleşmemiş olsa bile, bu haller gerçekleşmiş gibi işçiyi işten çıkarabilir. Bu durumda, tazminatsız işten çıkarılan işçi, hak ettiği tazminatı mahkemeden isteyebilir.
4857 sayılı İş Kanunu hala geçerli mi?
İŞ HUKUKUNA TABİ ÇALIŞAN OLMAK 4857 sayılı İş Kanunu’nun 120. maddesine göre; “25.8.
İş kanununun 69 maddesi nedir?
İşveren, çalışanların sağlık muayenesinin masraflarını karşılar. Gece çalışacak çalışanların sağlık durumları, işe başlamadan önce alınması gereken ve gece çalışmasına uygun olduklarını teyit eden bir sağlık raporu ile belgelendirilir.
76 madde nedir?
Madde 76 – Kurumlar, memurları kazandıkları maaş kademeleriyle, görev ve unvan eşitliği gözetilmeksizin, 657 sayılı Kanunun 68 inci maddesindeki esaslar çerçevesinde, kurum içinde mevcut kadro kademelerine eşit veya daha üst kadrolarda veya aynı kadrolarda görev yapmak üzere nakledebilirler.
4857 sayılı İş Kanunu 68 maddesi nedir?
Madde metni (c) Yedi buçuk saatten uzun süren çalışmalar için bir saatlik ara verilir. Bu dinlenme süreleri asgari düzeyde ve süreklidir. Ancak bu süreler, iklim, mevsim, yerin gelenekleri ve işin niteliği dikkate alınarak sözleşmeyle aralıklı olarak kullanılabilir.
4857 sayılı iş kanuna göre işçinin sahip olduğu haklar nelerdir?
İş hukukuna göre temel işçi haklarını genel olarak dört kategoride sınıflandırabiliriz: İşçinin yaptığı işin karşılığında ücret alma hakkı, eşit muamele görme hakkı, iş sağlığı ve güvenliği çerçevesinde korunma hakkı, işçinin yaptığı işin karşılığında ücret alma hakkı, tazminat hakkı ve diğer haklar.23 Eki 2024
4857 sayılı İş Kanunu 74. maddesi nedir?
4857 sayılı İş Kanunu’nun 74. maddesi: “Kadın işçilerin doğumdan önce sekiz hafta ve doğumdan sonra sekiz hafta olmak üzere toplam on altı hafta çalıştırılmaması önem taşır. Çoğul gebeliklerde doğumdan önceki sekiz haftalık iş göremezlik süresine iki hafta eklenir.
Mazeretsiz işe gelmeme hakkı kaç gün?
Devamsızlık süresi, iki ardışık iş günü veya ayda iki kez resmi tatilden sonraki iş günü veya ayda üç iş günü olmadıkça, işverenin iş ilişkisini sona erdirme hakkı yoktur. Belirtilen iş günlerinde çalışma yapılamaz.
4857 sayılı iş kanununa göre fesih türleri nelerdir?
(A) İŞ SÖZLEŞMELERİNİN FESHİNE İLİŞKİN GENEL BİLGİLER Sürekli iş sözleşmelerinin feshi iki şekilde gerçekleşebilir: (i) ihbar süresiyle fesih ve (ii) haklı nedenle ihbarsız fesih.